Doktrin Ultra Vires Dan Seksyen 20 Akta Syarikat 1965 - BALAN, P; Abdul Rashid, Talat Mahmood bin (Journal of Malaysian and Comparative Law, 2019)
Perlembagaan sebuah syarikat moden didapati di dalam memorandum persatuan dan artikel persatuan syarikat itu. Sebagai punca perlembagaan memorandum persatuan menjadi dokumen yang lebih penting.