Ketidakmampuan Suami Merogol Isteri: Kesan Pengecualian Kepada Seksyen 375 Kanun Kesiksaan - Suhor, Shamsuddin (Journal of Malaysian and Comparative Law, 1992)
Sebaik sahaja pihak-pihak kepada satu perkahwinan itu melangsungkan perkahwinan yang sah di bawah undang-undang agama, adat atau kelaziman sama ada sebelum Akta Membaharui Undang-Undang (Perkahwinan dan Perceraian) 1976 ataupun selepas ianya dikuatkuasakan maka tugas, tanggung jawab dan kewajipan ekoran daripada perkahwinan tersebut terpaksa dipenuhi.