SAJAK "PULANG SI TENGGANG" DALAM PERSPEKTIF HISTORISISME BARD: THE POEM OF "SI TENGGANG HOMECOMING" FROM THE NEW HISTORICISM’S PERSPECTIVE - Ali, Abdul Halim (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2011)
Makalah ini bertujuan untuk menganalisis sajak "Pulang Si Tenggang" karya Muhammad Haji Salleh daripada perspektif teori Historisisme Baru yang dikemukakan Stephen Greenblatt. Teori Hisitorisime Baru menggagaskan rekonstruksi sejarah dan menawarkan idea tentang konsep sejarah terkini (present history). Walaupun idea teori lebih mementingkan aspek dan teks sejarah, naumn analisis terhadap sajak ini cuba memahami cara penyajak melakukan rekonstruksi cerita rakyat "Si Tenggang Derhaka" dengan menampilkan kisah diri penyajak sebagai anak Melayu yang merantau sekian lama di luar negara, kemudian pulang dengan semangat kemelayuan yang tidak berubah. Dalam konteks pemahaman makna sejarah terkini, sajak ini menampilkan konsep baru berkenaan "Si Tenggang" yang ada kemiripan kisah "Si Tenggang Derhaka". Penampilan konsep ini bertujuan mengenengahkan visi memartabatkan bangsa Melayu dengan ilmu dan pengalaman yang dibawa pulang daripada seluruh dunia. Kata kunci: Pensejarahan baru, Makna terkini, Rekonstruksi, Sejarah lama, Peniruan.