NOVEL ISLAMI: SATU ANALISIS TEKS TERHADAP NIAN HATI SALSABILA KARYA ZAHIRUDDIN ZABIDI: ISLAMIC NOVEL: TEXTUAL ANALYSIS OF NIAN HATI SALSABILA BY ZAHIRUDDIN ZABIDI - Md Arifin, Nursuhada; Abdul Rani, Mohd. Zariat; Kamarudin, Kamariah; Ismail, Muhd Zulkifli (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2019)
Kajian ini memfokuskan terhadap penerbitan novel-novel Islami oleh PTS Sdn. Bhd., sebuah syarikat penerbitan swasta yang berorientasikan Islam. Dengan orientasi sedemikian, PTS Sdn. Bhd. secara aktif menerbitkan novel-novel Islami dengan ciri-ciri yang tersendiri. Lebih penting apabila PTS Sdn. Bhd. turut menyediakan satu panduan penulisan novel PTS Sdn. Bhd. yang dinamakan sebagai “Teknik Surah Yusuf ”. Sehubungan itu, kajian ini bertujuan untuk menganalisis novel Islami terbitan PTS Sdn. Bhd., dan merumuskan kesejajarannya dengan “Teknik Surah Yusuf ”. Kajian ini menganalisis novel Nian Hati Salsabila karya Zahiruddin Zabidi yang diterbitkan oleh PTS Sdn. Bhd. pada tahun 2011. Hasil analisis mendapati bahawa novel yang dikaji mengutarakan pengajaran-pengajaran yang memberikan kemenangan terhadap kebaikan, serta menggarap tema yang bertunjangkan prinsip “ ‘kebaikan’ melawan ‘kejahatan’ ”. Novel yang dikaji juga menampilkan watak protagonis yang “ideal”, di samping menjadikan nama watak protagonisnya sebagai judul novel. Selain itu, novel yang dikaji turut membina plot mudah yang bersifat kronologis, dengan jalan cerita yang merangkumi kisah kehidupan protagonis dari usia remaja hingga dewasa. Semua manifestasi ini didapati sejajar dengan antara ciri yang digariskan dalam “Teknik Surah Yusuf ” yang menjadi panduan penulisan novel terbitan PTS Sdn. Bhd. Kata kunci: Novel Islami, Nian Hati Salsabila, teknik surah Yusuf, PTS Sdn. Bhd.