Al-Asma' Al-Husna Menurut Pandangan Mufassirin Beraliran Al-Ashairah - Shuhairi, Mohd Hasrul; Hamat, Mohd Fauzi (Jurnal Usuluddin, 2010)
Realiti Tuhan tidak boleh dicapai dengan akal fikiran manusia. Walau bagaimana pun, dhat dan sifat-sifatNya yang indah atau al-Asma' al-Husna' seperti yang disebut di dalam al-Quran. Untuk itu, huraian ulama yang mentafsirkan kitab suci tersebut perlu dikemukakan agar kebenaran tantang Tuhan dapat disingkapi. Makalah ini akan menganalisis pemikiran beberapa pandangan mufassirin beraliran al-Asha'irah ang mewakili mazhab aris perdana dalam Islam tentang Tuhan.