Mengurus Hak Beragama Bukan Muslim dari Perspektif Siasah Syar‘Iyyah - Abdul Rahman, Mohamad Zaidi (Jurnal Usuluddin, 2012)
Makalah ini mengenal pasti garis panduan umum bagi orang bukan Muslim untuk mengamalkan agama mereka di dalam negara Islam. Panduan ini pada asasnya digunakan oleh kerajaan untuk membina hala tuju pengelolaan kehidupan bermasyarakat yang berbilang agama. Makalah ini menggunakan sumber-sumber dari sunnah Rasulullah SAW digabung dengan pengalaman-pengalaman praktis oleh Khalifah alRasyidin sebagai asas pembentukan landasan perbincangan dengan meneliti hak dan tanggungjawab bukan Muslim di bawah naungan siasah syar‘iyyah. Perbahasan para fuqaha klasik juga dirujuk untuk melihat perkembangan perdebatan ini, di samping rujukan terhadap dokumendokumen kontemporari mengenai hak dan tanggungjawab manusia dari perspektif Islam.