KASIH SAYANG DALAM INSPIRASI CINTA: PENCIPTAAN KARYA BERDASARKAN TEORI PARADIGMA NARATIF - Abdul Khlil, Siti Noorisa; Md Razi, Saiful Bahri (JURNAL MELAYU SEDUNIA, 2018)
Tujuan kajian ini adalah untuk memperlihatkan kepada masyarakat bahawa karya sastera, terutamanya sastera remaja bukan sekadar bahan hiburan semata-mata. Malah, karya sastera ini adalah sebagai santapan minda bagi mendidik anak bangsa ke arah kebaikan. Kajian ini menggunakan kumpulan cerpen remaja Inspirasi Cinta oleh Rozninah Abd. Azib sebagai batasan kajian. Kajian dilakukan dengan mengaplikasikan teori paradigma naratif berdasarkan tiga prinsip koheren, iaitu koheren struktural, koheren material dan koheren perwatakan untuk menentukan kebenaran penyampaian pengarang dalam karya melalui aliran atau pergerakan cerita.