MENSINTESIS STRATEGI PEMBELAJARAN BAHASA MELAYU DALAM KALANGAN PELAJAR BMPK: SYNTHESIZE OF MALAY LANGUAGE LEARNING STRATEGIES AMONG BMPK STUDENTS - Hasnah Hassan; Nurul Haniza Samsudin; Simah Mamat (JURNAL MELAYU SEDUNIA, 2024)
Kajian ini bertujuan untuk menganalisis strategi pembelajaran yang diguna pakai oleh pelajar Bahasa Ketiga di dua buah sekolah menengah yang menawarkan Bahasa Melayu Program Khas (BMPK). Kajian ini melibatkan 44 orang pelajar yang dipilih dari dua buah sekolah, iaitu Pusat Bahasa Kementerian Pelajaran, Bishan dan Sekolah Menengah Tampines. Kajian melalui temu bual digunakan sebagai instrumen untuk mendapatkan data strategi pembelajaran bahasa Melayu daripada responden pelajar Bahasa Ketiga. Strategi Pembelajaran O’Malley dan Chamot (2002) merujuk metakognitif sebagai pertama, pengetahuan tentang proses kognitif dan kedua, peraturan kognitif atau pengurusan kendiri melalui proses seperti merancang, memantau dan menilai. Strategi Pembelajaran ini digunakan untuk pengelasan strategi pembelajaran Bahasa Ketiga secara mendalam. Dapatan kajian yang diperoleh melalui proses transkripsi data menunjukkan strategi pembelajaran responden pelajar dan penggunaan strategi guru lebih banyak menggunakan strategi terjemahan berbanding strategi pembelajaran yang lain. Berdasarkan dapatan temu bual responden pelajar, strategi Bertanya Untuk Penjelasan paling banyak digunakan, iaitu 23.15% manakala strategi responden guru pula strategi Kerjasama paling banyak digunakan iaitu 18.57%. Implikasi kajian ini dapat dimanfaatkan oleh pihak yang menggubal kurikulum BMPK, pihak yang mengelolakan buku teks bahasa Melayu untuk pelajarpelajar BMPK dan pelajar-pelajar asing yang mengambil bahasa Ketiga dan juga tenaga pendidik yang mengajar BMPK.