BATIK KLASIK DAN PERGESERAN BUDAYA JAWA: MENURUNNYA PENGGUNAAN BATIK DALAM UPACARA TRADISIONAL DALAM FASA KEHIDUPAN MANUSIA : CLASSIC BATIK AND THE SHIFTING OF JAVANESE CULTURE: THE DECLINE IN THE USE OF BATIK IN TRADITIONAL CEREMONIES IN THE PHASES OF HUMAN LIFE - Karsam (JURNAL MELAYU SEDUNIA, 2025)
ABSTRAK Batik merupakan budaya visual Indonesia yang telah berkembang sejak zaman Kerajaan Majapahit. Batik di Indonesia berjaya pada zaman Kerajaan Mataram. Sejak tahun 2009 batik telah mendapat pengiktirafan internasional dan secara rasmi diakui UNESCO sebagai Budaya Tak Benda Warisan Manusia. Pengiktirafan UNESCO ke atas batik Indonesia akan ditarik balik sekiranya dalam tempoh maksimum sepuluh tahun, batik tidak lagi dipakai oleh masyarakat Indonesia, tidak diajarkan kepada generasi muda atau tidak disebarluaskan atau dikembangkan. Menurut zamannya batik ada dua jenis iaitu batik moden dan batik tradisional. Batik tradisional lebih dikenali dengan batik klasik. Batik klasik adalah batik yang memiliki nilai-nilai agama. Pada masa kini, batik klasik tidak lagi difahami atau dihayati oleh generasi muda. Generasi muda yang dikenali sebagai generasi Z, kurang mementingkan budaya tradisional. Ini telah menimbulkan kebimbangan dalam kalangan masyarakat mengenai perkembangan tradisi tempatan di tengah-tengah persaingan budaya asing. Penyelidikan ini menggunakan pendekatan kualitatif melalui kaedah kajian pustaka. Data diperoleh daripada temu bual, pemerhatian mendalam, buku teks, hasil penyelidikan terdahulu, jurnal ilmiah serta pelbagai sumber pustaka lain yang berkaitan. Data dianalisis dengan cara interpretasi, koheren dan tinjauan holistik, huraian dan analisis. Hasil dapatan menunjukkan beberapa motif batik klasik dan nilai falsafah yang digunakan dalam fasa kehidupan, bermula daripada ibu mengandung, menggendong bayi, berkhatan, berkahwin dan fasa kematian. Kajian ini juga menyarankan cara melestarikan batik klasik kepada generasi masa kini. Keyword: batik klasik; budaya tradisional; fasa kehidupan; generasi penerus ABSTRACT Batik is an Indonesian visual culture that has developed since the time of the Majapahit Kingdom. Batik in Indonesia flourished during the era of the Mataram Kingdom. Since 2009, batik has received international recognition and is officially recognized by UNESCO as an Intangible Cultural Heritage of Humanity. UNESCO’s recognition of Indonesian batik will be withdrawn if within a maximum of ten years, if batik is no longer worn by the Indonesian people, not taught to the younger generation, or neither disseminated nor developed. According to the era, there are two types of batik, namely modern batik and traditional batik. Traditional batik is better known as classic batik. Classic batik is batik that has religious values. Nowadays, this classic batik is no longer understood or appreciated by the current generation. The current generation, known as generation Z, places less importance on traditional culture. This has raised concerns among communities regarding the influence of the development of local traditions amidst competition from foreign cultures. This research employed a qualitative method. Library-based research, data obtained from interviews, in-depth observations, textbooks, research results, journals and other library sources. Then the data was analyzed by means of: interpretation, coherence and holistic review, description and analysis. The findings revealed several classic batik motifs and their philosophical values used in the phases of life, starting from pregnant mothers, carrying babies, circumcision, marriage and the death phase. In addition, it also explained how to preserve classic batik for the current generation. Keywords: classic batik; traditional culture; phase of life; future generations