SASTERA BERUNSUR AGAMA: KAJIAN KES BAHAN BACAAN WARGA TUA DI PERPUSTAKAAN NEGERI KELANTAN: RELIGION-BASED LITERATURE: CASE STUDY OF READING MATERIALS FOR SENIOR CITIZENS IN KELANTAN LIBRARIES - Hashim Ismail; Wan Ab Kadir Wan Dollah; Mohd Fazli Abd. Malek (JURNAL MELAYU SEDUNIA, 2023)
Jumlah populasi warga tua semakin meningkat dalam masyarakat Malaysia. Perangkaan terbaharu 2020 menyatakan terdapat 2.3 juta orang warga tua (Syahidah Husna M. Bakeri, 2020). Kesejahteraan hidup mereka adalah antara indeks yang diperhatikan. Pengurusan masa lapang dan pengurusan ilmu pengetahuan adalah penting untuk kesejahteraan mereka. Justeru, perpustakaan boleh memainkan peranan penting bagi meninjau kecenderungan bahan bacaan yang sesuai untuk warga tua. Penulisan ini bertujuan untuk mengenal pasti jenis bahan bacaan sastera yang sesuai bagi keperluan warga tua dan seterusnya menganalisis kandungan bahan bacaan sastera yang dipilih mereka. Sebanyak empat buah perpustakaan telah dipilih untuk kajian kes bagi meninjau pola pembacaan mereka. Perpustakaan berkenaan ialah perpustakaan di Kota Bharu, Tumpat, Bachok dan Pasir Mas. Kajian berbentuk kuantitatif ini dijalankan menerusi kajian lapangan dan sebanyak 293 orang terpilih sebagai responden untuk menjawab borang soal selidik. Selanjutnya data akan dianalisis menggunakan perisian Statistical Package for Social Sciences (SPSS). Dapatan kajian yang dijalankan mendapati bahawa warga tua lebih cenderung untuk memilih bahan bacaan berunsur agama sebagai medium utama dalam menambahkan ilmu pengetahuan, selaras dengan umur mereka yang semakin meningkat. Secara keseluruhan, penulisan ini menyarankan agar jenis-jenis bahan bacaan warga tua diberikan perhatian oleh pusat-pusat sumber seperti perpustakaan awam dan perpustakaan desa yang sedia ada di luar bandar. Kata Kunci: agama; bahan bacaan; Kelantan; perpustakaan luar bandar; warga tua The number of elderly people is increasing in Malaysian society. The latest 2020 statistics state that there are 2.3 million elderly people (Syahidah Husna M. Bakeri, 2020). The well-being of their lives is among the indices observed. How they spend their free time and manage knowledge is important to their well-being. Therefore, the library can play an important role in reviewing the tendency of suitable reading materials for the elderly. This writing aims to identify the type of literary reading material that is suitable for the needs of the elderly and further analyze the content of the literary reading material they choose. A total of four libraries were selected for case studies to review their reading patterns. The libraries in question are libraries in Kota Bharu, Tumpat, Bachok and Pasir Mas. This quantitative study was conducted through field research and a total of 293 people were selected as respondents to answer the questionnaire. The data will then be analyzed using the Statistical Package for Social Sciences (SPSS) software. The findings of the study found that the elderly are more likely to choose religious reading material as the main medium in increasing knowledge, in line with their increasing age. Overall, this writing suggests that the types of reading materials for the elderly should be given attention by resource centers such as public libraries and rural libraries that exist outside the city. Keywords: religion; reading materials; Kelantan; rural library; senior citizen