PENGGUNAAN DEIKSIS DALAM NOVEL BAYANG SOFEA KARYA TEME ABDULLAH: THE USE OF DEIXIS IN THE NOVEL OF BAYANG SOFEA BY TEME ABDULLAH - Abdul Majid, Norshakira; Rosly, Nurul Jamilah (JURNAL MELAYU SEDUNIA, 2025)
ABSTRAK Deiksis merujuk kepada cara bahasa digunakan dalam pertuturan serta bagaimana elemen-elemen bahasa tersebut melengkapkan konteks ujaran (Levinson, 1983). Kajian ini bertujuan mengenal pasti jenis-jenis deiksis dalam novel Bayang Sofea karya Teme Abdullah dan menganalisis penggunaannya dalam dialog watak utama. Berpandukan Teori Pragmatik Levinson (1983), data dikumpulkan melalui kajian kepustakaan, analisis kandungan teks dan pengekodan teks yang melibatkan bab 1 hingga bab 34 dalam novel berkenaan. Hasil analisis mendapati bahawa kelima-lima jenis deiksis iaitu deiksis orang, masa, tempat, sosial dan wacana dapat dikenal pasti dengan jumlah keseluruhan 1081 unsur. Daripada jumlah tersebut, deiksis orang mencatatkan bilangan tertinggi dengan 753 unsur manakala deiksis tempat adalah paling rendah dengan 36 unsur. Dapatan ini membuktikan kepelbagaian penggunaan deiksis yang selaras dengan tema misteri novel, di samping menunjukkan ketepatan penggunaan deiksis dalam konteks pertuturan watak utama. Kajian ini memperkukuh penyelidikan berkaitan deiksis dalam teks sastera dan berpotensi menjadi rujukan bagi kajian lanjutan. Kata kunci: pragmatik; novel; deiksis; Teori Pragmatik Levinson; dialog ABSTRACT Deixis refers to how language is used in speech to complete the context of an utterance (Levinson, 1983). This study aims to identify the types of deixis found in the novel Bayang Sofea by Teme Abdullah and to analyse their use in the main character’s dialogues. Grounded in Levinson’s Pragmatic Theory (1983), data were collected through library research, textual content analysis and data coding covering chapters 1 to 34 of the novel. The findings reveal all five types of deixis namely person, temporal, spatial, social and discourse with a total of 1,081 instances. Among them, personal deixis recorded the highest frequency with 753 instances whereas spatial deixis was the least with 36 instances. These results highlight the diversity of deixis use in line with the novel’s mystery theme and confirm the consistency and appropriateness of deixis in the main character’s speech. This study contributes to research on deixis in literary texts and serves as a valuable reference for future studies. Keywords: pragmatic; novel; deixis; Levinson’s Pragmatic Theory; dialogue